Цената на златото в сряда сутринта нараства, главно поради продължаващия спад на долара спрямо други основни световни валути.

Според данните от днешната търговия, стойността на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк сутринта нарасна с 0,33%, или с 6,2 долара, до 1 889,05 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто в същото време поскъпнаха с 1,46% до 26,6 долара за унция.

Доларовият индекс (среднопретегленият курс спрямо редица валути, предимно евро) намалява за втора поредна търговска сесия и сега е на най-ниското си ниво от април 2018 г. В същото време инвеститорите по света очакват бързо икономическо възстановяване, включително в светлината на новите инвестиции в икономиката на САЩ и се оттеглят от надеждния долар. Всичко това продължава да повишава цената на златото, тъй като по-евтиният долар, в който се изчисляват тези цени, прави жълтите кюлчета по-достъпни за притежателите на друга валута.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджет за следващата година, който включва пакет от 900 млрд. долара за подкрепа на икономиката. В същото време лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл блокира във вторник опит на демократите да проведат отделно гласуване за увеличаване на еднократните плащания на гражданите от 600 на 2 хиляди долара.

Очаква се действията на новите върховни власти на САЩ, водени от новоизбрания президент Джоузеф Байдън, също ще бъдат положителни за златото и могат да доведат до по-нататъшно поскъпване. Както във връзка с по-нататъшното отслабване на долара, така и поради ангажимента на Байдън към мащабни икономически ограничения под предлог на заплахата от разпространението на новия коронавирус. В този случай златото ще играе традиционната роля на сигурно убежище.

Например, анализаторът на брокерски услуги на OANDA Едуард Моя отбелязва, че пазарът очаква още по-голяма "вълна от стимули", след като Байдън встъпи в длъжност през януари."Сега имаме лидерство в САЩ, което ще направи всичко необходимо, за да победи вируса - това означава по-строги блокировки и допълнителни стимулиращи мерки, които ще осигурят силна подкрепа за златото", каза анализаторът пред Ройтерс.