Централната банка на Русия ще предприеме стъпки да охлади нагорещения имотен пазар в страната, притеснена от надуването на балон, предават местни медии. Регулаторът издаде предупреждение към банките, казвайки, че растящият брой заеми повишава цените на имотите, което пък окуражава и тегленето на повече кредити.

Някои пазарни участници смятат, че банката действа твърде предпазливо. Потребителските заеми растат значително през последните две години, след като руснаците се нуждаят от кредити, за да поддържат начина си на живот на фона на намаляващите реални доходи.

Количеството забавени ипотечни кредити остава на консистентно ниво от около 2,1 процента, въпреки ръста на броя и размера им.

Други експерти смятат, че банката е права. "Рискът съществува и представлява не една, а две заплахи: първата е остра корекция и колапс на цените. А това може да удари целия строителен сектор", казва Владимир Тихомиров, главен икономист в BCS Global Markets.

По думите му, при подобен сценарий ще има макроикономически последствия, като спад на брутния вътрешен продукт. От друга страна, това може да доведе и до спад на вътрешното търсене, тъй като руснаците ще харчат за покриване на заемите, а не за други стоки.

Доходите на руснаците ще намалеят за шеста поредна година

Доходите на руснаците ще намалеят за шеста поредна година

"Правилото е просто: ако икономиката не расте, няма причина и доходите да се увеличават"