Турската лира поевтиня леко в петък спрямо долара в тихата празнична търговия. Валутата падна до 6,1079 спрямо американския долара, затваряйки на нива от 6,0950 в четвъртък, когато също изтри един процент от стойността си.

Обемите на търговия бяха минимални - най-вероятно от чужбина - тъй като турските пазари са затворени заради мюсюлманския празник Курбан байрам. Те ще отворят в понеделник.

От началото на годината турската валута загуби 38 процента от стойността си срещу долара в криза, задвижена и от притесненията на инвеститорите заради влиянието на Ердоган върху централната банка, както и заради продължаващите спорове със САЩ.

Междувременно долара спря шестдневния си спад, след като новите мита срещу Китай подкрепиха зелената валута, а годишната конференция на Федералния резерв в Джаксън Хол започна. Щатската валута поскъпна с 0,55% спрямо кошницата от шест основни валути, отлепяйки се от 3-седмичното дъно от 94,934.

Очаква се днес председателят на Фед Джером Пауъл да даде пресконференция, на която да сигнализира, че повишаването на лихвите ще продължи.

Еврото поевтиня с 0,55% спрямо долара, достигайки $1,153.