Турската лира отчита спад, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни окончателно заместник-управителя на централната банка на страната Мурат Четинкая.  Това се случва 10 дни след като го освободи от длъжност. Този политически акт очевидно предизвика допълнителна несигурност по отношение на валутата, пишат различни световни медии.

След излизането на новината лирата поевтиня след новината, като към 13:45 местно време един долар се разменяше за 8,3905 турски лири

Ердоган назначи за заместник-гуверньор бившият изпълнителен директор на Morgan Stanley - Мустафа Думан. Той ще отговаря за за определянето на лихвените проценти на централната банка, което е сигнал, че "разклащането на паричната власт се задълбочава", коментира Bloomberg.

Думан се присъединява към турската централна банка малко повече от седмица, след като турският президент уволни третия управител за по-малко от две години. Решението му шокира инвеститорите и разколеба валутата. Като заместник-управител Думан ще бъде един от седемте членове на Комисията по паричната политика на централната банка, която определя разходите по заемите на страната.

Думан замени Мурат Четинкая, който е бивш главен изпълнителен директор на истанбулската фондова борса. Той оглавяваше банката от август 2019 г.

Уволнението му подкопава доверието на инвеститорите в икономическото ръководство на страната, която тъкмо беше започнала да се възстановява от предишните шокове на финансовия пазар.

Новото ръководство на централната банка, оглавено от гуверньора Сахап Кавичиоглу, обещава приемственост в политиката и запазване на настоящата оперативна рамка. Независимо от обещанията ,пазарите вече губят търпение. Уволнението на трима гуверньори за по-малко от 2 години засилва опасенията за връщане към нетрадиционната политика и поражда подозрения за липса на прозрачност.

Централната банка на Турция продължава да гори валутни резерви, за да "спаси" лирата

Централната банка на Турция продължава да гори валутни резерви, за да "спаси" лирата

По всичко личи, че тази тенденция ще продължи и през 2021 г. заради слабата лира

Caxaп Kaвчиoглy e пpивъpжeниĸ нa идeя, изпoвядвaнa и oт Epдoгaн, cпopeд ĸoятo виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти ca пpичинaтa зa пoĸaчвaнeтo нa индeĸca нa пoтpeбитeлcĸитe цeни в cтpaнaтa. Bce пaĸ oт инcтитyциятa oпoвecтиxa, чe пoлитиĸитe в тaзи cфepa нямa дa пpeминaвaт пpeз peзĸи пpoмeни, нo ĸaтo цялo e яcнo, чe ĸypcът нa лиxвaтa в южнaтa ни cъceдĸa oтнoвo щe e нaдoлy.

Кавджъоглу е университетски преподавател и колумнист в проправителствения вестник "Йени Шафак".