Турското правителство планира през 2018-а да емитира облигации по своите държавни дългови задължения, номинирани в различни валути, включително и в рубли. Това заяви вицепремиерът на страната Мехмет Шимшек.

 "Ние влизаме в сериозна диверсификация на нашите държавни дългови задължения, насочвайки значителни обеми книжа се към нови страни. За първи път направихме "попътно шоу" в Русия, анализирайки пазарът на облигации там, като първите реакции са положителни. През 2018 г. ще се опитаме да порадваме нашите държавни облигации за рубли. Заедно с това ще пробваме да излезем на т.нар. пазар на "панда-бондовете" (номинирани в китайски юани. Ще развиваме нашите финансови отношения и чрез китайската банка ICBC, която започна работа в Турция."

Тази информация по темата даде вицепремиерът Мехмет Шимшек в интервю за телевизионния канал Haberturk, цитирано от РИА Новости.

Той добави, че Турция може също при пускането на своите дългови книжа да излезе на японския и близкоизточния финансови пазари.

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, чие Анкара е готова да премине към разчети в разплащанията с националните валути на страните имащи с нея значителен стокооборот, в тома число Русия, Китай, Индия и Иран.