Картите на платежната система "Мир", която е руският аналог на системата за межубанкови разплащания и информация SWIFT - вече могат да се използват и в Азербайджан. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин, по време на Петербургския международен икономически форум.

"Вече е възможно да се теглят манати с картата "Мир" от банкоматите на поделението на руската банка ВТБ", казва той по време на руско-азербайджанската сесия, пише РИА Новости. Стартирането на въвеждането на руската платежна система беше обсъдено в Азербайджан още през юли 2022 година.

През септември 2022 г. стана известно, че Централната банка на Русия планира да разшири географията на използване на картите "Мир", като до 2025 г. картите ще могат да се използват в до 20 държави, а до 2030 г. - в до 35 държави.

По данни на ТАСС, към момента 12 държави приемат разплащания с картите "Мир". Други четири държави планират скоро да ги въведат - Египет, Иран, Мавриций и Мианмар.

В тази връзка наскоро "Комерсант" писа, позовавайки се на интервюирани руски банкери, че през първото тримесечие на 2024 г. много руски банки са имали значително увеличение на броя на чуждестранните клиенти. Оказва се, че за първото тримесечие на тази година има издадени 6 пъти повече карти "Мир", отколкото за последното тримесечие на миналата година.

А банка "Тинкофф" отбелязва значително нарастване на издадените карти на китайски граждани от септември 2023 година. От февруари 2024 г. руските банкови карти "Мир" започнаха да стават популярни и сред гражданите на Беларус и Индия, твърдят банкери.

Банките на Мианмар се включват към руския аналог на системата SWIFT

Банките на голяма азиатска страна се включват към руския аналог на системата SWIFT

Там стават възможни и разплащания с руските банкови карти "Мир"