Банковите карти на руската платежна система "Мир" ще започнат да се използват в Мианмар (бивша Бирма) от 20 февруари, съобщи министърът на инвестициите и външноикономическите връзки на азиатската страна Кан Зо. Мианмар, която се намира в Югоизтична Азия, е от големите, но сравнително бедни страни в света, с население около 57 мил. човека.

"Радвам се да съобщя, че ще започнем да приемаме карти от вашата (руската) платежна система "Мир" от 20 февруари", казва Кан Зо по време на бизнес форум с предприемачи от двете страни в рамките на форума "Русия", пише "РИА Новости".

Руският министър на икономическото развитие Максим Решетников на свой ред е съобщил за свързването на банките на Мианмар към руския аналог на системата за междубанкова финансова информация и преводи SWIFT.

"Банките на Мианмар започнаха да се свързват с руския аналог на SWIFT - Системата за предавене на междубанкови съобщеиня. Така стана възможно да се извършват директни разплащания чрез кореспондентски сметки, без посредничеството на трети страни", коментира руският министър.

Русия и Иран се отказаха напълно от SWIFT при взаимните си разплащания

Русия и една от най-големите азиатски страни се отказаха напълно от SWIFT при взаимните си разплащания

Какво означава това на практика

Той е съобщил по време на форума и за рекорден товарооборот между Русия и Мианмар, който е достигнал 1,1 милиарда долара за 11-те месеца на 2023 година. По думите му, руската страна е увеличила доставките на петрол, а също така е нараснал износа на хранителни продукти, като млечни храни и колбаси, както и пшеница.

Мианмар от своя страна доставя на Русия текстил, ориз, плодове и ром, отбелязват от Министерството на икономическото развитие на Русия.

"Руските инвеститори ще могат да се възползват от данъчните облекчения в специалните икономически зони на Мианмар, когато реализацията на техните проекти е взаимно изгодна за икономиките на двете страни. Комисията по инвестициите на Мианмар е готова да окаже съдействие по посочените въпроси", коментира още Кан Зо.

По данни на Центларната банка на Русия, към момента към руския аналог на SWIFT са се включили общо 159 финансови организации от 20 страни в света.

Какъв е сега делът на основните валути при разплащанията през SWIFT

Какъв е сега делът на основните валути при разплащанията през SWIFT

Юанът достигна исторически максимум през април