В хода на валутната търговия в сряда щатският долар в сряда се обезценява спрямо еврото, стабилен е към паунда и расте по отношение на йената. Пазарите очакват публикуването на протокола от априлската среща на Федералната резервна система на САЩ.

Протоколът от заседанието може да изясни отношението на регулатора към инфлационния натиск и да даде сигнали за времето на започване на поетапното премахване на стимулиращите мерки, отбелязва Bloomberg.

Еврото се подкрепя от отслабването на карантинните мерки в някои европейски държави. Във Франция малките магазини, театрите, музеите, тераси на барове и ресторанти отварят врати от днес.

През първото тримесечие доларът беше подкрепен от страта на уверено възстановяване на американската икономика, докато в други страни ваксинацията срещу коронавирус беше по-бавна. Но тази тенденция сега може да се промени, казва анализаторът на Deutsche Bank Джой Саравелос, цитиран от вестник Le Figaro.

Британската лира стерлинг е стабилна спрямо долара и поевтинява към спрямо еврото. Потребителските цени в Обединеното кралство са нараснали с 1,5% през април спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Националната статистическа служба на страната (ONS). По този начин инфлацията се е ускорила в сравнение с 0,7% през март. Анализаторите средно очакваха инфлацията да нарасне до 1,4%, съобщава Trading Economics.

Днес сутринта общата валута поскъпна спрямо американската с 0,16% - до 1,2242 долара за евро в сравнение с $1,2222 за евро в края на предишната сесия. Във вторник единната европейска валута надхвърли нивото от 1,22 долара за първи път от края на февруари, отбелязва Trading Economics.

Курсът на американската валута спрямо йената е нараснал до 108,96 йени срещу 108,90 йени за долар във вторник.

В сряда лирата стерлинг се търгува около $ 1,4195 за паунд срещу $ 1,4189 за паунд в предходния работен ден. Спрямо еврото лирата спада с 0,14% - до 1,1592 евро срещу 1,1608 евро за паунд при закриване на търговията във вторник.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,04% по време на днешната търговията, докато по-широкият индекс WSJ долар спада с 0,05%.