В началото на валутната търговия във четвъртък пазарните курсове на долара, еврото, йената и повечето основни световни валута са стабилни. Забележимо изключение прави британският фунт стерлинг, който днес сутринта демонстрира поевтиняване от 0,3%.

Пазарът очаква обсъждане и решаване на въпросите около излизането на Великобритания от Европейския съюз и отражението му върху бюджета на ЕС. Темата ще се разглежда на срещата на лидерите на държавите от общността в Брюксел на 28 и 29 юни.

Валутите на развиващите се икономики от Азия продължават да поевтиняват. Индексът MSCI Emerging Markets Currency спада четвърта сесия поред, като това тримесечие може да стане най-лошото за показателя от юли-септември 2015 година, отбелязва Bloomberg.

Днес сутринта общата валута струва $1,1557 в сравнение с $1,1554 за едно евро при закриване на търговията вчера в Ню-Йорк. В сряда едрото загуби от стойността си спрямо долара 0,8%.

Курсът на американската валута към японската не показва динамика и днес е на ниво 110,25 йени за един долар при 110,26 йени в сряда.

За едно евро днес на пазара дават 127,42 йени в сравнение с 127,40 по в края на вчерашната сесия.

Китайският юан пада с най-бързи темпове от 2015 година, когато Пекин провеждаше девалвация на националната си валута. От април насам юанът е загубил над 5% от стойността си спрямо долара. При това анализаторите очакват по нататъшно обезценяване през третото тримесечие до 6,8 юана за един долар от сегашния курс 6,61 юана за долар.

Индийската рупия в хода на днешната търговия се понижава с 0,7%, до рекорден минимум на курса от 69,0925 рупии за едни долар. Една от най-съществените причини за това е резкият скок на петролните цени, което може да се отрази негативно върху растежа на индийската икономика - трета в света по потребление на суровината след Китай и САЩ.