Всяка година католиците по света даряват десетки милиони на папата. Епископите увещават вярващите да подкрепят слабите и страдащите. Но това, което не казват, е, че по-голямата част от дарените средства - около €50 милиона годишно - отиват за собствения бюджет на Ватикана, а едва 10 процента от тях се харчат за благотворителност, пише The Wall Street Journal.

Начинът, по който Ватикана харчи средствата, създава притеснения сред част от лидерите, че вярващите са подвеждани относно изразходването на техните дарения. И той може да увреди още повече доверието във финансовия мениджмънт под управлението на папа Франциск.

Ватикана и в момента се намира в скандал заради непрозрачни имотни инвестиции в Лондон, който доведе до освобождаването на главния финансов надзорник.

В същото време Светият престол се бори и с растящ бюджетен дефицит. Франциск бе избран през 2013 г. с мандат да проведе реформи във финансовото управление след обвинения за корупция, безконтролни харчове и некомпетентност.

Фондът Peter"s Pence, в който влизат даренията, притежава активи за около €600 милиона. В началото на мандата на Франциск те бяха около €700 милиона, като спадът се дължи на неуспешни инвестиции, според източници на изданието.

Пресофисът на Ватикана отказва коментар.

Изразходването на близо 90 процента от средствата за поддържане на бюрокрацията е факт не само през тази година, но поне през последните пет. През 2018 г. са насочени и €70 милиона за попълване на дупката в бюджета.