Венецуела изпадна в поредната драма, след като икономиката й бе блокирана от въвеждането на нова валута. Хиляди фирми затвориха, за да се адаптират към "суверенния боливар", а много работници останаха вкъщи, разказва BBC.

Президентът Николас Мадуро пусна новите банкноти в понеделник, преоценявайки и преименувайки досегашната валута - свръх обезценения боливар. Новите пари официално влязоха в обращение във вторник.

Държавата, в която милионерите се борят за оцеляването си

Държавата, в която милионерите се борят за оцеляването си

Магазините са празни, а парите не струват нищо

Според правителството промяната ще разреши проблема с галопиращата инфлация, но критиците смятат, че тя само ще задълбочи кризата в страната.

Новата валута премахва 5 нули от стария "силен боливар" - което означава, че чаша кафе, която струваше 2.5 млн. боливара в столицата Каракас миналия месец, вече ще струва 25 суверенни боливара.

Венецуела изтрива пет нули от валутата си

Венецуела изтрива пет нули от валутата си

Първоначално трябваше да премахне само три

Въпреки това жители на града разказват пред BBC, че са могли да изтеглят само по 10 суверенни боливара от банкоматите във вторник.

Градовете във Венецуела са почти пусти, а хората се мъчат да се сдобият с новите банкноти на страната. Много хора просто си остават в къщи поради несигурност, силно загрижени за това какво ще означава новата валута.

Черният пазар на долари в страната също е замразен от смяната на валутата в условията на объркване и икономическа несигурност.

Правителството обяви още няколко ключови икономически промени, като повишаване на минималната работна заплата 34 пъти над предишното й ниво от 1 септември, увеличаване на ДДС и намаляване на щедрите субсидии за гориво.

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Инфлацията в страната удари 16 000%

Суверенният боливар ще бъде обвързан с петрото - виртуалната валута, обвързана с огромните петролни запаси на страната. Тя обаче попада под санкциите на САЩ, а една виртуална криптоборса дори я нарече "измама".

"Фиксирането на боливара към петрото не го фиксира към нищо", твърди икономистът Луис Висенте Леон пред AFP.