Преди 2 години купувачите във Венецуела плащаха на продавачите на плодове като Хосе Пачеко с кутии с банкноти от по 100 боливара - тогавашният най-висок номинал на валутата. Днес, благодарение на необузданата хиперинфлация, дори те са безполезни, разказва Guardian.

"Лудост е да приемаш банкноти от 100, 500 или 1000 боливара", казва 61-годишният Пачеко, чийто скромен щанд e точно до един от най-големите пазари в Сиудад Гуаяна, град в южния венецуелски щат Боливар.

Сега той приема само новоотпечатаните банкноти от 100 000 боливара, с които е трудно да се сдобиеш, поради голямото търсене. "В противен случай това е кутия (пълна с банкноти), която след това трябва да занесем в банката", посочва той.

Инфлацията в изстрадалата южноамериканска страна може да достигне 1 милион процента до декември, отразявайки икономическа криза, сравнима с тази на Германия след Първата световна война и тази в Зимбабве в началото на настоящото десетилетие.

Венецуела, която има най-големите доказани петролни запаси на планетата, е в разгара на 5-годишна криза, заради която много от жителите й не могат да си позволят храна и лекарства, а рафтовете в супермаркетите стоят празни. Престъпността продължава да расте рекордно, а местните жители се страхуват да напускат домовете си през нощта.

Банкнотите от 100 боливара вече са безполезни

Източник: Getty Images

Банкнотите от 100 боливара вече са безполезни

Животът в страната е много труден, а икономическите перспективи са все по-мрачни.

"Очакваме правителството да продължи да управлява широки фискални дефицити, финансирани изцяло от разширяване на базовите пари, което ще продължи да ускорява инфлацията, тъй като търсенето на пари продължава да се свива", пише в коментар Алехандро Вернер, ръководител на департамента за Западното полукълбо в Международния валутен фонд.

За обикновените венецуелци ежедневието се е превърнало в борба за оцеляване.

"Милионери сме, но сме бедни", казва Майгуалида Оронос, 43-годишна медицинска сестра, която получава минималната месечна заплата от 5 млн. боливара, които едва й стигат, за да купи килограм месо, с което да нахрани децата си.

"Можем просто да ядем, но ако имаме нужда от спешна медицинска помощ, ще умрем, защото цените на лекарствата стигат до небето и се покачват ежедневно", споделя тя.

Кутиите с пари често са използвани при разплащания в страната

Източник: Getty Images

Кутиите с пари често са използвани при разплащания в страната

Много хора обвиняват за неволите на страната президента Николас Мадуро, който твърди, че Венецуела е в края на "икономическата война", водена срещу нея от САЩ и Европа.

Въпреки галопиращата хиперинфлация, Мадуро продължава да затяга хватката си върху властта, която наследи от покойния лидер на Венецуела Уго Чавес, чиято харизма му помогна да премине през по-тежки времена.

Мадуро, на когото му липсва чара на ментора му, спечели втори 6-годишен мандат на изборите, проведени през май, въпреки че политици от опозицията и много държави твърдят, че резултатът е незаконен.

Президентът твърди, че частни банкери изнасят контрабандно пари в съседна Колумбия като част от сложна конспирация, за да саботират икономиката и отхвърли призивите за премахване на валутния контрол.

Един от плановете на Мадуро за облекчаване на инфлацията е деноминация на банкнотите и премахване на последните 3 нули, макар икономистите да смятат, че това няма да помогне.

На президента Мадуро му липсва харизмата на предшественика му Уго Чавес

Източник: Getty Images

На президента Мадуро му липсва харизмата на предшественика му Уго Чавес

"Това е козметично решение, което няма да постигне нищо. С толкова дива инфлация в рамките на няколко месеца ще се върнем в същата ситуация", каза Ашдрубал Оливерос, директор на икономическата консултантска компания Ecoanalitica, базирана в Каракас.

За разлика от Германия през 20-те години на XX век хората в днешна Венецуела не носят ръчни колички с пари, за да купят хранителни стоки. Вместо това те се обръщат към електронни транзакции.

Но 40% от венецуелците нямат банкови сметки, докато други не са склонни да използват кредитни карти или биткойни, за да плащат за по-дребни стоки, така че бартерът е често срещан.

"Парадоксът е, че това е страна, която претърпява дълбока инфлация и въпреки това всъщност никой няма пари. Богатите хора плащат за паркинг със зърнени закуски", заяви Джеф Рамзи, помощник-директор на Венецуела в американския мозъчен тръст Вашингтонски офис за Латинска Америка.

Особено тежък удар понасят пенсионерите, които получават месечните си плащания в брой. 73-годишният Саул Апонте в момента купува половин картон от яйца с 20 банкноти от по 100 000 боливара.

"В края на годината, ако те плащат пенсията в брой, ще трябва да отидем с ръчна количка, за да си купим същия половин картон", казва той, стоейки пред търговски център в централната част на града.

Обезценяващите се боливари все по-често се превръщат в хартиени сувенири

Източник: Getty Images

Обезценяващите се боливари все по-често се превръщат в хартиени сувенири

Измъчвани от икономическо отчаяние, огромни групи от венецуелците просто бягат. Повече от 1 милион от тях пристигат в Колумбия, където в граничния град Кукута някои предприемчиви венецуелци започват да втъкават нищо неструващите банкноти в ръчни чанти, които продават за 20 000 колумбийски песос (около 5 паунда).

Обратно в Сиудад Гуаяна, домакинята Елиса Гонсалес разчита на подаяния от сестра си, която се е преместила в Перу. "Не знам още колко дълго можем да оцелеем така", каза Гонсалес, добавяйки, че трябва да изучи двете си дъщери.

"Със или без работа, това, което печелите, не е достатъчно, за да плащате училищните такси на децата си ... а да се изхраните е невъзможна мисия", споделя тя.

Някои анализатори се надяват, че замайващата инфлация може да доведе до прекратяване на режима на Мадуро. "Историята разказва, че правителствата, които ни носят инфлация, обикновено не са тези, които да ни измъкнат от нея", казва Оливерос.

"Венецуела за съжаление се ориентира към голяма икономическа и политическа нестабилност, дори към неуправляемост, но в този момент може да има политически преход. Би било много неорганизирано, разбира се, но накрая ще бъде преход", обяснява той.