Потъналата в тежка криза Венецуела ще премахне пет нули от валутата си, вместо три, както бе обявено по-рано. Деноминацията ще бъде забавена, заяви в телевизионно обръщение президентът Николас Мадуро, цитиран от Reuters.

Чрез премахването на пет нули от валутата, Венецуела се опитва да настигне инфлацията, която ще достигне 1 милион процента през тази година, според прогноза на Международния валутен фонд.

Държавата, членка на ОПЕК, изживява тежка икономическа криза, след като през 2014 година цената на петрола се срина. Венецуела разчиташе на огромните приходи, за да поддържа социалистическата си икономическа система, изпълнена с огромни субсидии и стриктен контрол върху цените.

МВФ: Инфлацията във Венецуела ще надмине 1 милион процента

МВФ: Инфлацията във Венецуела ще надмине 1 милион процента

Икономиката на страната ще се свие с още 18%

Годишната инфлация през юни, по данни на опозицията, достига 46 хил. процента.

Деноминацията ще стане факт на 20 август, заяви Мадуро. След промяната боливарът ще бъде свързан с наскоро стартираната криптовалута "петро", посочи още той, повтаряйки тезата си, че страната е жертва на икономическа война, водена от опозицията и САЩ.

Минималната заплата е около един долар, което прави невъзможно за жителите да се снабдят с достатъчно храна и да получат основна медицинска грижа.

През юни правителството се готвеше да изтрие три нули от валутата, но отложи решението.

Венецуела утрои минималната заплата до $1,14 на месец

Венецуела утрои минималната заплата до $1,14 на месец

Годишната инфлация достига 25 000%