Инфлацията във Венецуела ще се изстреля до 1 милион процента до края на годината заради продължаващото печатане на пари, с които правителството се надява да запълни растящата бюджетна дупка, прогнозира Международният валутен фонд, цитиран от Bloomberg.

Кризата е сравнима с тази в Германия през 1923 или в Зимбабве преди десетина година, смята Алехандро Вернер, който оглавява подразделението за Западното полукълбо. Той предвижда, че икономиката на страната ще се свие с нови 18 процента през 2018 г. и ще отбележи трета поредна година на свиване.

Венецуела утрои минималната заплата до $1,14 на месец

Венецуела утрои минималната заплата до $1,14 на месец

Годишната инфлация достига 25 000%

"Сривът на икономическата активност, хиперинфлацията, както и недостига на храна доведоха до огромни емигрантски вълни", пише той.

Венецуела страда от тежък икономически колапс, след като цените на петрола се сринаха преди четири години, а властите отказаха да променят политиката си спрямо тях. Правителството налага контрол върху цените и обменните курсове на боливара и това само утежнява още повече ситуацията.

Докато стотици хиляди венецуелци бягат от глада и растящите цени, президентът Николас Мадуро твърди, че кризата е резултат от "икономическа война", започната от неговите опоненти у дома и в чужбина.

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Инфлацията в страната удари 16 000%

Заради срива на икономиката властите вече не публикуват икономически данни, а анализаторите трябва да разчитат на независими оценки, направени от международни организации, банки и дори опозиционни депутати.

Индексът на Bloomberg Cafe Con Leche, който следи цената на една чаша кафе, сервирана в сладкарница в източната част на Каракас, сочи, че инфлацията е надвишила 60 хил. процента през миналата година и продължава да набира скорост, като спрямо година по-рано вече е почти 300 хил. процента.