Цената на златото се повишава в четвъртък сутринта, надхвърляйки 1900 долара за унция. Инвеститорите оценяват по-голямата вероятност кандидатът на демократите Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ, показват данните от днешната търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 0,63%, или с 11,85 долара, до 1908.05 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси на среброто поскъпнаха едновременно с 1,02%, до $ 24,137 за унция.

Цялото внимание на пазарите е насочено към президентските избори в САЩ. Резултатите от гласуването в редица щати все още не са известни. Според изчисленията на водещите американски телевизионни канали, Байдън е начело.За окончателната победа той трябва да получи още 6 гласа в електоралната комисия, за кое е необходимо само да спечели в Невада.

"Байдън вероятно ще спечели президентството, което повиши доверието (на пазарите - бел. Ред.), Тъй като президентът на Демократическата партия може да предприеме повече мерки за подкрепа на икономиката", каза Маргарет Янг, стратег на Daily Fx, пред Ройтерс.

Сега тази ситуация има положителен ефект дори върху златото. Тази победа увеличава шансовете за ранно приемане на нови парично-икономически стимули в САЩ и поевтиняване на долара, а благородният метал може да служи като застраховка за инвеститорите срещу евентуална инфлация.

Инвеститорите очакват и резултата от двудневната среща на Федералната резервна система на САЩ (FRS) по-късно в четвъртък. Анализаторите прогнозират, че основният лихвен процент ще остане на нивото от 0 -0,25% годишно.