Цените в Япония са се повишили през ноември с най-бърз темп от 1981 г., предаде АФП. Основните потребителски цени, които изключват променливите разходи за пресни храни, са се покачили с 3,7% миналия месец в сравнение с година по-рано, показват данните.

"Цените скочиха най-много за преработените хранителни стоки и също бяха по-високи за електроенергията и дълготрайните стоки като климатици."

Инфлацията в Япония всъщност е доста под високите нива, които предизвикаха безпокойство в САЩ, Великобритания и другаде по света, но далеч надхвърля дългосрочната цел на Японската централна банка от 2%. Дори като се изключат пресните храни и енергията, индексът на потребителските цени е нараснал с 2,8%.

"Въпреки че е ниска според международните стандарти, инфлацията в Япония в рамките на три до четири процента е достатъчно висока, за да се почувствате некомфортно при стагнация в растежа на заплатите", посочва Сара Тан, икономист в "Мудис аналитикс".

Коя Миямае, старши икономист в "Нико секюритис" очаква цените да продължават да растат в краткосрочен план. "Основният индекс на потребителските цени се повиши през ноември поради покачването на цените на храните и газа. Индексът вероятно ще се повиши още повече, доближавайки се или надвишавайки 4% през декември", казва още той пред АФП.

Повечето анализатори очакват покачването на цените в Япония да достигне своя връх около края на годината или началото на 2023 г.