Курсът на долара в понеделник сутринта демонстрира тенденция към слабо понижение спрямо повечето световни валути. Официалният референте курс на китайския юан подскочи до максимално ниво от юли м.г. насам.

Американските пари поевтиняват, независимо че президентът Доналд Тръмп и Конгреса постигнаха в петък споразумение, позволяващо възстановяване работата на правителството. Но подписания бюджет на САЩ е временен - до 15 февруари. Очаква се за три седмици преговори двете страни да съгласува постоянен законопроект, вкл. и за намерят решение на въпроса за отделянето н 5,7 млрд. долара за изграждане на стената с Мексико.

С същото време Китайската централна банка в понеделник повиши курса на юана до максимално от юли миналата година ниво. Референтният курс на китайската валута се покачи до 6,7472 юан за едни долар от 6,7941 юана за долар в петък.

В понеделник поскъпват и другите валути, тясно свързани с икономиката на Китай. И по специално австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,15%, а новозеландският - с 0,35%.

Ръстът на китайските акции подпомага поскъпването на свързаните с китайската икономика валути. Австралийският долар също получи подкрепа от слуховете за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, отбелязват анализаторите.

Общата валута днес сутринта също поскъпва спрямо американската до $1,1411 за едно евро от $1,1406 за евро при закриване на петъчната сесия.

Курсът на долара спада с 0,2% - до 109,34 йени в сравнение с 109,55йени в края на валутната търговия в петък.