За пръв път в историята цената на биткойн удари стойност от 20 хил. долара за койн. Това се случи малко преди 14 часа българско време, като през следващите два часа той продължи да поскъпва и вече се търгува при цена от 20,458 хил. долара за биткойн. Безпрецедентното му поскъпване идва само две седмици, след като той надхвърли предишния исторически рекорд.

Покачването на криптовалутата в момента се различава от последното ѝ рали, което се състоя през декември 2017 г., посочват от Cointelegraph. Затова и според изданието в настоящия случай биткойн ще продължи да се покачва над текущата си стойност. Сред причините за тази тяхна позиция е институционалното търсене, все по-голямото възприемане на криптовалутата от инвеститорите и индивидуалните потребители и по-силните мрежови фундаменти.

Данните показват, че преди три години именно търговските и мейнстрийм инвеститорите са били зад поскъпването на криптовалутата. Тогава фючърсите в нея тепърва дебютираха на пазарите и почти отсъстваше институционално търсене - точно поради тази причина тази категория инвеститори просто не присъстваха като част от картинката.

Кое тласка цената на биткойн?

Кое тласка цената на биткойн?

И някои проблеми на криптовалутите

Днес институционално ориентираните платформи стават свидетели на експлозивно увеличаване на търговските дейности. Например CME фючърсите наскоро отчетоха търсене в размер на 1,27 млрд. долара.

А институционалните инвеститори не търсят биткойн като инструмент за бърза спекулация. Много от тях разглеждат криптовалутата като средство за дългосрочно съхраняване на стойността. За това говори и покачващият се интерес към биткойн тръста на Grayscale.

MicroStrategy, публично търгуваната компания от САЩ, която купи биткойн на стойност 450 млн. долара по-рано тази година, се превърна в пътеводна звезда за тази тенденция, тъй като беше последвана и от други инвеститори със сходни мащаби. Това може да превърне криптовалутата в средство, което се разглежда от все повече хора като сигурен актив за съхраняване на стойност, смята главният изпълнителен директор на компанията Майкъл Сейлър.

Найджъл Фараж: Биткойн е "ултимативната инвестиция срещу затварянето на икономиката"

Найджъл Фараж: Биткойн е "ултимативната инвестиция срещу затварянето на икономиката"

Основната движеща сила зад Брекзит нарече фиатната валута на държавата "смешните пари"

"Биткойн е най-добрият резервен актив на света и във възникващата доминираща парична мрежа", каза той. "Той е решението за проблема със съхраняване на стойността, пред който е изправена всяка голяма корпорация и правителство по света. Когато тази новина достигне до повече хора, светът ще се промени към по-добро."

Анализаторите приемат, че в момента фундаментите на биткойн са по-стабилни спрямо когато и да е било в историята, като се има предвид, че в криптовалутата се обменят по около 500 хил. долара в секунда по цялото земно кълбо. Това прави трансфери в размер на 4,6 млрд. долара дневно.

Същевременно мрежата е десет пъти по-силна в сравнение с края на 2017 г., като хаш нормата и трудността на изкопаване на всеки следващ койн достигнаха нови висоти през 2020 г. Хаш нормата показва колко изчислителна мощ е отдадена за валидиране на транзакциите в биткойн и на увеличаване на сигурността на мрежата.