"Русия, Русия, Русия", казваше настоящият президент саркастично на всеки опонент, който коментираше намесата на Русия на изборите от 2016 г. Напоследък на митингите на Тръмп имаше скандирания "Covid, covid, covid", като президентът се оплака, че пресата не може да мисли за нищо друго, пише Дъг Френч.

Сред инвеститорите мантрата е: "Биткойн, биткойн, биткойн", който отново щурмува стойността от 20 хил. долара, която почти достигна в края на 2017 г. Bloomberg от 21 ноември излезе със следното крещящо заглавие: "Биткойн възраждането отприщва животинските духове и прогноза за цена от 300 хил. долара." Представете си, ако мога да изтегля биткойните, който загубих преди години, когато телефонът ми се счупи.

Визирайки ценовата динамика от 2017 г., Дейвид Гриндер, ръководител на стратегията за цифрови активи на Fundstrat Global Advisors, заяви пред Bloomberg: "Историята не се повтаря, но се римува. Аудиторията е по-голяма, пазарът е по-голям и малко по-институционализиран - навлизате в различни области на капитала."

Найджъл Фараж: Биткойн е "ултимативната инвестиция срещу затварянето на икономиката"

Найджъл Фараж: Биткойн е "ултимативната инвестиция срещу затварянето на икономиката"

Основната движеща сила зад Брекзит нарече фиатната валута на държавата "смешните пари"

Известният инвеститор милиардер Майк Новограц казва, че вижда "тонове нови купувачи" и "малко предлагане". Сред тях е звездата "Игра на тронове" Мейзи Уилямс, която започва да играе Аря Старк, когато е била на четиринадесет години. Уилямс, която не разбира от финансиране, но вероятно има много пари за експериментиране, помоли своите 2,7 милиона последователи в Twitter за съвет и беше категорично насърчена да "продължи" с криптовалутата. Или hodlr, както се казва в криптоземите.

Що се отнася до малкото предлагане, Almost Daily Grant"s посочва, че, "китайските биткойн миньори, които съставляват 72% от изчислителната мощност на блокчейна, не са в състояние да продават крипто за юаните, необходими за плащане на електроенергията." Причината е, че китайското правителство не си пада по частните миньори, които могат да подринат монопола му в печатането на пари. "Регулаторите в Средното кралство са разпоредили на банките да замразяват сметки, свързани с криптовалути, съобщи CoinDesk в понеделник", пише Филип Грант.

Кейси Вагнер добавя: "Сред най-смелите прогностици, цената на биткойн ще достигне 100 хил. долара или повече. Том Фицпатрик, стратег в Citigroup, по-рано този месец каза, че криптовалутата може потенциално да достигне до 318 хил. долара."

Но биткойн и манипулациите, изглежда, вървят ръка за ръка. Например, сайтовете Grant публикуваха изследване от юни 2018 г. от Тексаския университет, подписано от професорите Остин Джон Грифин и Амин Шамс, които пишат:

"Като цяло нашите открития осигуряват съществена подкрепа за виждането, че манипулацията на цените може да води до съществени изкривяващи ефекти в криптовалутите... Откриваме, че съмнителните дейности не са само странично следствие от повишаването на цените, но значително допринасят за изкривяването на цените и неправилно разпределение на капитала."

Проучване: Ето кое движи настоящото изстрелване на биткойн

Проучване: Ето кое движи настоящото изстрелване на биткойн

И защо криптовалутата вероятно ще продължи да поскъпва

Almost Daily Grant"s също споменават tether - стабилната валута, която изданието определя като "криптовалутата на Grand Central Station", с обем на транзакциите от 57 млрд. долара през последните 24 часа. За сравнение, биткойн, който може да се похвали с почти 20 пъти по-висока капитализация от 343 млрд. долара, е използван за транзакции в размер на едва 36 млрд. долара през този период.

Освен това, стабилните валути имат свои собствени правни проблеми, посочват от Almost Daily Grant"s, включително колективното дело от миналата година, при което Tether и Bitfinex бяха обвинени, че са започнали "сложна схема за измамно надуване на цената на криптовалутите, [включително] биткойн." Според ищтците Tether е емитирала токени на стойност около 3 млрд. долара, без никакви доларови резерви - ход, който се твърди, че е изиграл ключова роля в стремителното покачване на цените на криптовалутите в края на 2017 г.

Изданието припомня, че главният прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс е завел "дело през април 2019 г., в което Tether и тясно свързаната с нея компания за криптообмен Bitfinex са обвинени в неправомерно смесване на средства съгласно закона на Мартин, което е довело до изтичането на 850 млн. долара от клиентски сметки към базирания в Панама Crypto Capital."

Но да видим текущото поскъпване на критповалутите. Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, се съмнява в устойчивостта на ралито, като посочи, че както последния път привържениците на биткойн имат склонността да преувеличават способността им за растеж.

Как за половин час биткойн заличи позиции за $1,3 милиарда долара

Как за половин час биткойн заличи позиции за $1,3 милиарда долара

Резки сривове в цената на криптовалутата не са твърде рядък феномен

"Днешните необичайни динамики изглежда се основават предимно на манията и инерцията", каза той. "Съмнявам се, че институционалните търговци ще позволят на биткойн да върви само в една посока."

Grant"s изтъква, че причината за поскъпването е, обикновена стара човешка грешка. Financial Times посочват:

"Може би именно защото Федералният резерв е свърши толкова добра работа, за да отговори на световното търсене на долари, инвеститорите се насочиха към биткойн и загърбват сравнителната стабилност на фиатните валути. Ако е така, защитниците на криптовалутите могат да благодарят на централната банка за текущия им възход."

Централните банки могат да получат благодарности и за всички други балони в историята.