От британския клон на гиганта Amazon заявиха, че са платили внушителните 492 милиона лири преки данъци миналата година, спрямо 293 милиона през 2019-а година, съобщават световните медии. Причина за огромния размер на данъка е пандемията, която е стимулирала благоприяно продажбите на компанията, които са скочили от От £13,73 милиарда на 20,63 милиарда британски лири.

Данъкът в размер на почти половин милиард лири включва националната застраховка на работодателя, бизнес лихвите, гербовото мито, както и корпоративния данък.

Amazon наема 55 000 души

Новият шеф на Amazon иска да наеме 55 000 служители

Гигантът вече е вторият най-голям работодател в частния сектор в САЩ

Бизнесът във Великобритания е платил корпоративен данък от 18,3 милиона лири през миналата година, в сравнение с 14,5 милиона през предходната, според изчисленията на Companies House.

Британският Amazon UK Services, който включва складови и логистични операции на групата, отчита печалби от 128 милиона паунда при приходи от 4,85 милиарда паунда, пише  Guardian.

Онлайн гигантът на дребно отчита своите британски продажби през Люксембург, но компанията нвърди, че продажбите  във Великобритания, свързаните с тях разходи, печалби и данъци са записани във Великобритания и са платени директно на HM Revenue & Customs.

Amazon закъса за служители във Великобритания

Amazon закъса за служители във Великобритания

Компанията предлага бонуси от 1000 паунда за започване на работа

"Гордеем се със значителния икономически принос, който правим за икономиката на Обединеното кралство. Гледайки напред, ние знаем, че Великобритания остава пълна с възможности и продължаваме да се вълнуваме от потенциала да продължим да инвестираме, да създаваме работни места, да развиваме таланти и да окажем положително въздействие върху цялата страна", се казва в изявление на компанията.

В последно време Amazon увеличава своето пазарно лидерство по целия свят на фона на доходите, които до голяма степен са необлагаеми. Според различни критици, това  позволява на корпорацията несправедливо да подбива местния бизнес на много места по света.