Пазарът на криптовалути понесе тежък удар в края на седмицата след като главният прокурор на Ню Йорк изрази съмнение относно стабилността на дигиталната валута Tether, която играе централна роля в търговията в сегмента в световен мащаб.

В резултат bitcoin изгуби 6,4% до 5145 долара по време на ранната търговия в Хонконг. Общата капитализация на пазара на дигитални валути, отчитан от платформата CoinMarketCap, се сви с около 10 милиарда долара.

Tether, която е в центъра на разследване от страна на прокуратурата в Ню Йорк, изгуби 1,9% от стойността си до 0,99 долара.

Според информацията компаниите зад криптовалутата Tether и Bitfinex, която е една от най-големите борси за търговия на дигитални пари в света, са скрили загуба от 850 милиона долара от свои частни клиенти и фондове.

В изявлението на прокуратурата се казва, че на ръководството на Bitfinex е бил даден достъп до 900 милиона долара от резервите в кеш на Tether и по този начин са били извършени "конфликтни транзакции".

Докато скептиците не от сега изразяват съмнения дали зад дигиталните Tether наистина стоят сериозни резерви в реални пари, повечето участници на пазара подкрепяха криптовалутата, която стандартно се търгува на стойности от около 1 долар.

Именно стабилността в нейната стойност превърна криптовалутата в една от най-предпочитаните, като тя е била използвана за около 28% от транзакциите във виртуална валута през последните 24 часа, показват данните на CoinMarketCap. Това я прави втората най-предпочитана валута след bitcoin.