Руската рубла още през месец май беше определена от Bloomberg (а и не само), като най-успешната валута на годината. Taĸa pyблaтa cтaнa вoдeщa cpeд 31 ocнoвни вaлyти в cвeтa, нaблюдaвaни oт Вlооmbеrg. Оттогава и досега, рублата поддържа курс от около 60 рубли за долар.

Уĸpeпвaнeтo нa pycĸaтa нaциoнaлнa вaлyтa cтaнa възмoжнo блaгoдapeниe нa peдицa мepĸи, пpeдпpиeти oт пpaвитeлcтвoтo, пocoчи тогава Вlооmbеrg. Pycия въвeдe ĸoнтpoл въpxy движeниeтo нa ĸaпитaли, зaдължи изнocитeлитe дa пpoдaвaт чyждecтpaннaтa вaлyтa в страната и пpeминa ĸъм зaплaщaнe в pyбли зa изнoca нa пpиpoдeн гaз в "нeпpиятeлcĸи" cтpaни.

Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

За това допринесе въведеният капиталов контрол

Всъщност стигна се дотам, че руските власти искат малко на свалят курса на рублата, с оглед цялостното състояние на икономиката на страната. В началото на септември излезе неофициална информация, че Pycия възнaмepявa дa ĸyпи 70 милиapдa дoлapa (oĸoлo 4,4 тpилиoнa pyбли) в "пpиятeлcĸи" вaлyти, като цeлтa нa пocoчeнaтa финaнcoвa oпepaция e, дa ce "oбyздae" cтpeмитeлния възxoд нa ĸypca нa pyблaтa.

Основните причини, поради които рублата продължава да е (прекалено) "силна", обяснява в анализ във финансовия портал Investing.com, известният руски инвестиционен банкер и финансист Евгений Коган.

1.Да погледнем календара - приближава краят на данъчния период. Компаниите в Русия трябва да плащат данъци върху цените, които са в момента, т.е. те нямат интерес да са много високи.

2.Населението като цяло разбира, че рано или късно санкциите ще се усетят. Следователно те могат да засегнат валутните сметки в банките. Сметките могат да бъдат "замразени", прехвърлени или да се направи нещо друго, от което хората няма да са доволни. Накратко, хората разбират, че е по-добре да се отърват от чуждата валута по сметки.

3.А какво става с бюджета - личния и държавния? Отговорът на въпроса не е лесен.

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо

Коя чуждестранна валута ще е с приоритет

Но нека да погледнем по-отблизо, съветва Коган и обяснява.

Частичната изолация на Руската федерация от световните финансови пазари, както и заплахата от санкции спрямо националния клирингов център доведоха до това, че руската валута не реагира нито на външни, нито на вътрешни "дразнители".

Така, независимо от повишението на курса на долара спрямо основните валути в света и нарастването на геополитическото напрежение, курсът на рублата спрямо долара се върна към августовските си стойности (под 59 рубли за долар).

Всичко това нямаше да пречи, обаче все още голямата част от търговските операции се извършват във валути на "неприятелски" страни. По такъв начин, заради силната рубла приходите на износителите преизчислени в рубли намаляват, както и приходите в държавния бюджет.

Именно поради тази причина се предполага, че Министерството на финансите ще започне да купува валути на "приятелски" страни в размер на 300-400 милиарда рубли (3-3,5 млрд. долара) месечно. Кога ще се случи това не е много ясно. Междувременно, за отслабване на курса на рублата би могло да допринесе увеличаването на доставките на стоки от чужбина и намаляването на приходите от износ на стоки, смята Коган.

Но това няма да се случи незабавно, добавя финансистът. По думите му, изследвайки причините за укрепването на рублата, някои анализатори посочват като такива,​​ продажбите от износителите на приходите им в чужда валута, които продажби надминават търсенето на валута от вносителите в Русия. Друга причина за силната рубла са и растящите цени на петрола.

Задават ли се нови "валутни войни"

Задават ли се нови "валутни войни"

Кои са потенциалните участници в тях

Какво следва?

Фактът, че ръководителят на Надзорния съвет на Московската фондова борса не изключи отказ от търговия с долари, означава, че заплахата от санкции спрямо борсата е напълно реална. В случай, че все пак се случи такова нежелано събитие, то ще трябва да забравите за валутни операции в долари и евро на Московската фондова борса, посочва инвестиционният банкер.

Впрочем, след швейцарския франк и японската йена, от 3 октомври на валутния пазар на Московската фондова борса няма да се провежда търговия и с британския паунд. Като причина за това решение може да се считат потенциалните рискове и трудности при извършване на разплащания в "неприятелска" валута, допълва Коган.

Военновременният бюджет на Русия - колко ще нараснат разходите за отбрана на страната

Военновременният бюджет на Русия - колко ще нараснат разходите за отбрана на страната

Бюджетният дефицит за тази година ще е едва 0,9% от БВП