Руската рубла изпреварва бразилския реал като най-успешна валута на годината, съобщава Bloomberg. Въведеният от Русия капиталов контрол превърна рублата в най-добрата валута в света за тази година - въпреки че не са много хората, които могат да спечелят от това.

Рублата възобнови засилването си спрямо долара вчера, когато Московската фондова борса отвори отново след два неработни дни. Руската валута е нараснала с 11% спрямо щатския долар от началото на годината, изпреварвайки покачването на бразилския реал с 9%. Така рублата става водеща сред 31 основни валути в света, наблюдавани от Bloomberg.

Укрепването на руската национална валута е станало възможно благодарение на редица мерки, предприети от правителството, посочва Bloomberg. Русия въведе контрол върху движението на капитали, задължи износителите да продават чуждестранната валута и премина към заплащане в рубли за износа на природен газ в "неприятелски" страни.

В същото време има някои експерти, цитирани от агенцията, които не са убедени в достоверността на засилването на рублата, както и че борсовата й стойност съответства на реалната.

Агенцията отбелязва, че укрепването на рублата на фона на провежданата военна операция е "забележително", тъй като много други страни, които също се опитват да контролират движението на капитали, не успяха да постигнат такъв резултат. Така например, турската лира и аржентинското песо все още не могат да се възстановят след спада, изтъква Bloomberg.

Експертът по валутни пазари и лихви Юрий Попов от SberCIB Investment Research очаква рублата да се стабилизира около 60 рубли за долар до края на второто тримесечие на 2022 година.

След това се очаква леко отслабване на руската валута, тъй като вносът вероятно ще нараства, а износът ще намалява заради възможни санкции, посочва Попов. Според него, от края на второто тримесечие на 2022 г. ще започне плавно отслабване на рублата, като в края на годината курсът може да е 75 рубли за долар.

Обрат: Рублата е близо до 2-годишен връх спрямо щатския долар и еврото

Обрат: Рублата е близо до 2-годишен връх спрямо щатския долар и еврото

Сутрешното пиково ниво не е наблюдавано от началото на пандемията от COVID-19