Руската рубла за кратко достигна най-високото си ниво спрямо щатския долар от март 2020 г. в четвъртък, борсовите индекси също се покачиха, докато пазарът наблюдаваше развитието около възможните нови санкции срещу Москва.

Нестабилната валута достигна връх от 65,31 за долар в началото на търговията на Московската борса, но към 07:16 GMT беше на ниво 66,60, което беше с 0,4% по-ниско от нивото на затваряне в сряда.

Ще сключи ли Москва "сделката на рублата"?

Ще сключи ли Москва "сделката на рублата"?

Русия се кани да изккупи дела на Rеnаult в Lаdа Аutо Ноldіng

Сутрешното пиково ниво не е наблюдавано от началото на пандемията от COVID-19, отбелязва Ройтерс.

През последните няколко седмици рублата се повиши благодарение на задължителното конвертиране на чуждестранна валута от експортно-ориентирани компании. Освен това има слабо търсене на долари и евро на фона на намаляващия внос и ограниченията върху трансграничните транзакции.

Движенията на рублата са по-резки от обикновено, тъй като ликвидността на пазара беше намалена от ограниченията на Централната банка, предназначени да подпомогнат финансовата стабилност, след като Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Москва променя курса

Москва променя курса

Времевият диапазон за изчисляване на официалния обменен курс на долара спрямо рублата ще бъде разширен

Спрямо еврото рублата беше с 0,3% по-силна при 70,20, движейки се на нивата, наблюдавани за последно през февруари 2020 г.

Предложенията за нови санкции срещу Русия, включително петролно ембарго, са на фокус, тъй като Западът се опитва да задълбочи изолацията на Москва. 

Рулата показа слаба реакция на хода на Федералния резерв на САЩ да повиши основния си лихвен процент за овърнайт с половин процентен пункт, най-големият скок от 22 години. 

"Добрият, лошият и злият": Какви сценарии за изход от икономическата криза вижда Москва

"Добрият, лошият и злият": Какви сценарии за изход от икономическата криза вижда Москва

Данните бяха счетени за прекалено оптимистични

Прякото въздействие на паричната политика на САЩ върху руския пазар беше изкривено от санкциите и ограниченията върху инвестициите, каза Дмитрий Полевой, ръководител на инвестициите в LockoInvest. Но Русия все пак ще усети ефекта от глобалната инфлация и цените на суровините.

Руските фондови индекси се повишиха. Деноминираният в долари RTS индекс (.IRTS) се повиши с 2,6% до 1142,7 пункта. Базираният в рубли руски индекс MOEX (.IMOEX) беше с 1,4% по-висок до 2406,5 пункта.

"Благодарение на подобрения външен фон, руският фондов пазар може да се опита да възстанови вчерашните загуби, ако няма новини за нови санкции", казаха анализатори на Promsvyazbank и добавиха, че MOEX може да достигне 2450 през деня.