Сингапур е един от най-скъпите пазари на имоти в света. Затова не е изненадващо, че купувачите на жилища в островния град-държава имат завидно финансово състояние. През юли британският милиардер Джеймс Дайсън купи най-скъпият луксозен апартамент там за 54,2 милиона долара.

Сега обаче има нова тенденция - родителите да купуват скъпи жилища на името на своите деца. Това вероятно е опит те да избегнат данъчните такси за притежаването на втори и трети имот, пише Bloomberg.

Островният град-държава прие допълнителен данък (ABSD) за купувачите, които не използват имотите за постоянни жилища през 2011 година. Тогава купувачите са били разделени на три категории: жители на Сингапур, постоянни жители и чуждестранни граждани или нефизически лица.

Много купувачи натрупват богатство, инвестирайки в имоти. За тях политиката ABSD за второ жилище изисква допълнителен данък от 7% и 10% за трети имот.

През юли 2018 година правителството на Сингапур затегна още повече мерките като определи още две нови категории купувачи в допълнение към вече съществуващите три - бизнесмени и разработчици. За гражданите на Сингапур данъкът ABSD се е увеличил до 12% за втори дом и 15% за всеки следващ имот.

Откакто е въведена тази политика с допълнителния данък през миналата година, експерти забелязват, че се е увеличил броя на покупките от богати родители, които записват жилището на името на своите деца. Те вероятно се опитват да избегнат допълнителните такси.

Сър Джеймс Дайсън купува най-скъпия апартамент в Сингапур

Сър Джеймс Дайсън купува най-скъпия апартамент в Сингапур

Той е преместил централата на компанията си там

За притежаването на жилище в Сингапур, изискването е собственикът му да има навършени 21 години. Това обаче не означава, че родителите, чиито деца са по-малки, не могат да прехвърлят имота на тяхно име. Един от вариантите това да се случи е като родителите открият доверителни сметки на името на своите деца. Така, въпреки че сметката е на името на детето, настойникът може да купи жилище за него. Откриването на доверителна сметка обаче е скъпо и няма доказателства дали по този начин купувачите могат да избегнат допълнителния данък за второ и трето жилище. Според експерти се е увеличил и интересът към откриването на доверителни фондове.

Сингапур не е единственото място, където децата живеят в скъпи жилища, благодарение на данъчните промени за имоти. Така през 2017 година Канада опита да увеличи броя на предлаганите под наем жилища във Ванкувър, като наложи данък от 1% за празните домове, базиран на облагаемата стойност на имот от предходната данъчна година. В резултат на това собствениците започнаха да дават под наем своите жилища на студенти от колежа на изключително ниски суми.

Според данни на Bloomberg имот във Ванкувър, на стойност 3 милиона долара се отдава под наем за 3 378 долара на месец. Друго имение в града с 9 спални, сауна, и зала за билярд е отдадено под наем на 14 студенти, като всеки от тях плаща едва 825 долара месечен наем.