Цената на златото в сряда сутринта коригиращо намалява, след като се повиши ден по-рано, сочат данните от днешната търговия.

Днес сутринта стойността на юнските фючърсни контракти за злато на Нюйоркската борса Comex намалява с 0,09% или с 1,45 долара до 1746,25 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за май падна с 0,07% до 25,402 долара за унция.

По-рано във вторник златото поскъпна с близо 1% след данните за ускоряване на инфлацията в САЩ. Повишаването на цените на благородните метали беше улеснено от обезценяването на долара, както и от рязкото намаляване на доходността на американските държавни облигации.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните за инфлацията в САЩ. Потребителските цени в страната през март са нараснали с 2,6% на годишна база и с 0.6% на месечна база.Джейсън Тийд, мениджър в Gold Bullion Strategy Fund, каза пред Market Watch, че ускорението на инфлацията в страната е свързано с по-високите цени на горивата и е временно. Анализаторът отбеляза, че като цяло златото реагира добре на тези данни, но това не е признак за положителна дългосрочна тенденция.

Цената на жълтите кюлчета също така се влияе отрицателно от ръста на доходността на десетгодишните съкровищни ​​облигации на САЩ (US Treasuries), която се е увеличила до 1,627% от нивото на предходното затваряне от 1,623%.