Цената на златото в понеделник сутринта съвсем символично намалява - пазарът на благородния метал напоследък е стабилен при липса на значителни фактори за промяна. А колебанията в неговата стойност зависят главно от динамиката на долара, чието укрепване се отразява негативно на този актив.

Според данните от началото на днешната търговия цената на декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,04%или с 0,65 долара до 1 756,75 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси на сребро в същото време поскъпнаха с 0,25%, до $ 22,762 за унция.

Въз основа на прогнозите за перспективите за затягане на паричната политика в САЩ, доларът днес поскъпва спрямо йената. Доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) също расте - с 0,07%, до 94,14 пункта.

Системата на Федералния резерв на САЩ през септември позволи възможността за увеличение на лихвения процент през следващата година. Нейният ръководител Джером Пауъл заяви, че регулаторът може да започне да намалява изкупуването на финансови активи от пазара още тази година и да го завърши около средата на следващата година. В тази връзка търговците очакват затягане на паричната политика в САЩ (което е положително за долара), тъй като смятат, че годишната инфлация в страната през септември остана на повишено ниво от 5,3%.

В допълнение, протоколът от заседанието на Федералния резерв през септември ще бъде публикуван в следващите дни, което може да даде допълнителни улики относно бъдещите планове на регулатора по отношение на неговата политика.