Цената на златото спада в четвъртък сутринта, докато инвеститорите продължават да оценяват статистически данни за инфлацията в САЩ

Според информацията от днешната търговия цената на декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк се понижава с 0,15%, или с 2,65 долара, до 1 792,15 долара за тройунция.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време нараства с 0.24% до 23.858 долара за тройунция.

Търговците продължават да оценяват състоянието на икономиката и перспективите за развитие на паричнокредитната политика на Федералния резерв на САЩ след публикуването на данни за инфлацията в страната. През август годишната инфлация се забави до 5,3% от 5,4% през юли, като забавянето на растежа на потребителските цени беше първото от октомври 2020 година.

В допълнение, промишленото производство в САЩ през август, както се очаква, се е увеличило с 0,4% спрямо предходния месец. В резултат на това тревогите за икономическото възстановяване намаляха, но се появиха опасенията относно бъдещата посока в политиката на Федералния резерв.

От една страна, регулаторът многократно е заявявал, че скокът на инфлацията е временен и затова не бърза да повишава лихвения процент. От друга страна, устойчивото икономическо възстановяване може да накара Фед да затегне паричната политика и да отмени мерките за подкрепа. По-строгата парична политика ще подкрепи долара, което ще окаже натиск върху цената на златото.

Анализаторите обаче посочват, че инфлацията е на рекордни нива, въпреки че се е забавила, така че не бива да се подценяват перспективите за поскъпването на златото.