Цената на златото расте слабо в понеделник сутринта, инвеститорите чакат подробности за на търговското споразумение между САЩ и Китай, сочат данните за днешната търговия.

На валутният пазар доларът леко отстъпва спрямо еврото и йената, паундът поскъпва, при ниска активност преди почивните дни на борсите заради Коледните празници.

Стойността на февруарските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex нарасна с 3,95 долара, или 0.27%, до $ 1484,85 за тройунция. Мартенските фючърси за сребро се повишиха с 0.54% - до 17.317 долара за унция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в събота, че скоро ще бъде подписано първата фаза на търговско споразумение с Китай, по което страните преговарят повече от година. Пазарите обаче все още чакат допълнителна информация за параметрите на сделката.

"Има някои" козметични "подобрения (при търговията), но няма цялостно споразумение", каза икономическият директор на Националната банка на Австралия Джон Шарма пред Ройтерс.

Участниците на пазара също са обезпокоени, че Китай протестира срещу Съединените щати заради включването в своя проект за отбранителен бюджет за 2020 г. на точка в подкрепа на протестиращите в Хонконг.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската до $1,1086 за евро в сравнение с $1,1079 за евро при зариване на търговията в петък.

Курсът американските пари по отношение на японските се до 109,41 йени за долар при 109,44 йени за долара в края на сесията в петък.

Еврото се разменя срещу японската валута на ниво 121,29 йени в сравнение с 121,35 йени при закриването на предходната сесия.

Фунтът стерлинг поскъпва с 0,14% - до $1,3017 за паунд в сравнение с $1,2999 за паунд в петък.