Цената на златото в сряда сутринта леко расте, докато пазарите очакват публикуването на резултатите от заседанието на Федералната резервна система (FRS) на Съединените щати.

Според данните от днешната търговия, към 9:25 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нараства с $1,4, или с 0,07%, до $1960,0 за тройунция.

На спот пазара благородният жълт метал се продава по 1947,30 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Юлските фючърси за среброто в същото време покачиха цената си с 0,62% до 23,83 долара за унция.

Търговците са в очакване на резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ, която ще бъдат публикувани по-късно днес. Според CME Group почти 89,6% от анализаторите очакват основният лихвен процент да остане на сегашното ниво от 5-5,25% годишно, а 10,4% от тях прогнозират увеличението му до 5,25-5,5%.

Златото е чувствително към паричната политика в САЩ. Тя се отразява върху курса на долара, който от своя страна влияе върху котировките на благородния метал, както пряко, така и поради колебания в доходността на американските държавни облигации. По-специално, поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно за закупуване от притежатели на други валути и обратното. Силният долар също така увеличава популярността на американските дългови ценни книжа като алтернатива на златото като "сигурен" актив.