Цената на златото съвсем леко расте в четвъртък сутринта, показват данните от днешната борсова търговия. Инвеститорите оценяват перспективите за ново повишаване на лихвените проценти от Федералната резервна система на САЩ на заседанието си в началото на май.

Към 9:40 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачи с $1,3, или с 0,06%, до $2008,6 за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се продава на спот пазара по 1998,51 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто спадна с 0,65% до 25,21 долара за унция.

Цената на благородния метал е повлияна от коментарите на представители на американския паричен регулатор. Шефът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс каза, че инфлацията все още е висока и Фед ще предприеме действия, за да я намали.

Следващото заседание на американската централна банка ще се проведе на 2 и 3 май. Според CME Group 83,7% от анализаторите очакват ново увеличение на основната лихва на Фед на тази среща - с 25 базисни пункта от сегашното ниво от 4,75-5% годишно. Американският регулатор започна да повишава лихвите миналата година поради високата инфлация. Това увеличи рисковете от рецесия.

Златото е чувствително към паричната политика на Фед - то влияе върху курса на долара, от който зависят котировките на благородния метал. Традиционно затягането на паричната политика подкрепя долара, правейки златото по-малко достъпно за закупуване от притежатели на други валути.