Цената на златото се покачва леко в петък сутринта, възстановявайки се след спад в продължение на три поредни борсови сесии.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нараства с $7,80, или с 0,40%, до $1967,60 за тройунция.

На спот пазара благородният жълт метал се продава по 1968,74 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време юлските фючърси за среброто поскъпват с 0,66% до 23,79 долара за унция.

Златото възстанови стойността си, след като благородният метал загуби повече от 3% от цената си от вторник до четвъртък.

Инвеститорите следят разговорите между президента на САЩ Джо Байдън и лидерите на Конгреса за тавана на държавния дълг. Министерството на финансите на страната в писма до Конгреса предупреждава, че до 1 юни страната вероятно няма да може да обслужва напълно задълженията си, ако законодателите не разрешат разширяването на лимитите за заеми до този момент.

Липсата на каквото и да е решение досега можеше да причини възходяща корекция на златото като актив убежище. Така председателят на подкомисията на Сената на САЩ Ед Марки по-специално заяви предния ден, че Байдън трябва да използва 14-ата поправка на конституцията на страната, за да предотврати заплахата от фалит.

Четвъртият раздел на 14-та поправка към конституцията на САЩ гласи, че платежоспособността на държавния дълг не трябва да бъде под съмнение. Този раздел може да позволи на президента да реши въпроса за държавния дълг без одобрението на Конгреса. Но това ще доведе до конституционна криза в страната, каза министърът на финансите Джанет Йелън по-рано през май.