Цената на златото във вторник сутринта се понижава корективно, след като преодоля границата от 2 хиляди долара за тройунция ден по-рано.

Данните от днешната търговия показват, че цената на юнските фючърси за благородния метал на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с $9,4, или с 0,47%, до $1977,1 за тройунция.

Майските фючърси на сребро в същото време поевтиняват с 0,61% до $25,988 за унция.

Златото се обезценява в понизителна корекция във вторник сутринта, след като цената на скъпоценния метал надхвърли 2000 долара за тройунция предния ден за първи път от 11 март. Това рали беше подхранвано от страховете от рекордната инфлация в САЩ от 1981 г. Насам.

В допълнение, валутният пазар допринася за намаляване на цената на благородните метали. Така индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от шест валути на търговските партньори на САЩ) нараства с 0,17%, до 100,96 пункта. По-скъпият долар прави златото по-малко достъпно за закупуване от инвеститори, опериращи с други валути.

В същото време, според анализатора на Wall Street Journal Оанда Холи, динамиката на цените на златото остава положително конструктивна, поради продължаващите инфлационни процеси и геополитическото напрежение.