Цените на златото се повишиха в четвъртък, затваряйки над психологически важните 1800 долара за унция за първи път от февруари. Котировките бяха подкрепени от намаляване на доходността на американските съкровищни ​​облигации и лекото отслабване на долара.

Вчера юнските фючърси за злато затвориха с поскъпване от $31,40, или 1,8%, до $1,815,70 за унция. Това е най-високата цена в края на сесия за най-активно търгуваните договори от 12 февруари, според FactSet. В хода на търговията сделките котировките се повишиха до 1818,60 долара за унция.

Сребърните фючърси за юни поскъпнаха с 96 цента до 27,48 долара за унция. Това е най-високата цена на затваряне от края на февруари.

Днес сутринта цената на скъпоценния метал продължава да се вдига и към 9,30 ч. българско време се търгува с на ниво $1 818,59 за унция- покачване с 0,18 или с 3,41 долара

Главният изпълнителен директор на Metals Daily Рос Норман отбелязва, че надминаването на тази значима кота от $ 1 800 е голямо постижение за златото.

"През последните три седмици имаше пет неуспешни опита за щурм на това ниво, което допълнително увеличи съпротивата му", казва той. "Ключовият момент беше спадът в номиналната доходност на 10-годишните съкровищни ​​облигации, чиято реална доходност изглежда се връща до 1%."

Норман вярва, че "пробивът на сребърните котировки над 27 долара даде на златото допълнителна увереност да продължи да расте".

Златото е под натиск от август миналата година, но започна да се възстановява, след като намери подкрепа на важно техническо ниво, отбелязва той, припомняйки, че спадът в котировките е спрял след достигане на зоната от 1670-1690 долара за унция.