Цената на златото в сряда сутринта намалява заедно с укрепването на долара, падайки под психологическата марка от 1800 долара за унция, сочат данните от търговията.

Днес сутринта стойността на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк спадна с 0.55%, или с $9,95 - до $ 1789,1 за тройунция.

Мартенските фючърси за сребро в същото време поскъпнаха символично с 0,03% - до 27,332 долара за унция.

Златото поевтинява за шеста поредна търговска сесия. Котировките бяха засегнати от ръста на доходността на американските държавни облигации, която преди това се покачи до максимум от март 2018 година.

Повишаването на доходността на съкровищните бонове подкрепя долара, което пък е отрицателен фактор за златото, като го прави по-скъпо за притежателите на други валути. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) днес нараства с 0,13%, до 90,63 пункта.

Чинтан Карнани, главен пазарен анализатор в Insignia Consultants, цитиран от Market Watch, отбелязва, че в момента няма новини на пазара, които биха могли да допринесат за устойчив ръст на цените на металите, а общото настроение на златния пазар остава песимистично.