Цената на златото в четвъртък сутринта спада, сочат данните от днешната търговия. Укрепването на долара задържа котировките на благородния метал, а пазарите продължават да оценяват плановете на Федералния резерв на САЩ по отношение на основния лихвен процент.

Към 9:45 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $7,70, или с 0,42%, до $1837,70 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1831,86 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто се понижи с 0,25% до $21,04 за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) днес сутринта нараства с 0,1%, до 104,58 пункта. По-силният долар прави златото по-малко достъпно за закупуване в друга валута.

Инвеститорите продължават да оценяват перспективите за политиката на Фед по основния лихвен процент. Според CME Group 69,4% от анализаторите очакват ново увеличение на основната лихва през март - отново с 25 базисни точки, до 4,75-5% годишно. В същото време 30,6% очакват увеличение от вече 50 базисни точки. Регулаторът започна да повишава лихвите миналата година и сега инвеститорите наблюдават темпа на увеличение.

Златото е чувствително към сигналите за процент от Фед, тъй като това се отразява на долара, който определя търсенето на злато.