Златото поевтинява в понеделник сутринта на фона на укрепващия долар и нарастващата доходност на американските държавни облигации, сочат данните от днешната борсова сесия.

Към 9:35 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с 5,0 долара, или с 0,26%, до 1927,50 долара за тройунция.

Скъпоценните жълти кюлчета в същото време се продават на спот пазара по 1922,53 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Септемврийските фючърси за среброто в същото време също поевтиняха - с 0,08% до 23,03 долара за унция.

В понеделник доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) се повиши с 0,55%, до 102,46 пункта. Така поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно при покупка на този благороден метал от притежатели на други валути и обратно.

Също така, за спада на златните котировки допринася и ръстът при доходността на американските държавни облигации. Така например, доходността на десетгодишните държавни облигации (US Treasuries) расте до 4,083% от нивото на последното затваряне от 4,052%. Държавните облигации на САЩ са инвестиция алтернативна на златото, така че котировките им като правило имат противоположна динамика.