Цената на златото в понеделник сутринта се понижава на фона на нарастващата доходност на американските държавни облигации, сочат данните от търговията.

Стойността на августовските фючърси за златото намалява днес сутринта на борсата Comex в Ню Йорк с 0,14% или с 2,65 долара до 1 889,35 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли в същото време спадна с 0,53% до 27,747 долара за унция.

Цената на благородния метал е под натиск от нарастването на доходността на американските държавни облигации. Доходността на десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши до 1,574% от предишното ниво на затваряне на ниво 1,56%.

Също така има известна корекция в цената на златото след покачването в петък с 1%. Този ръст се дължеше на данните за пазара на труда в САЩ, което доведе до рязък спад на долара.

Освен това противоречивата статистика донякъде облекчи опасенията на инвеститорите от затягането на паричната политика от системата на Федералния резерв на САЩ (FRS). Това също е положителен фактор за котировките на златото, тъй като меката политика на Фед задържа поскъпването на американската валута.