Цената на златото спада в понеделник сутринта след значително увеличение миналата седмица. Но растежа на търсенето на скъпоценния метал на фона на високата инфлация в света далеч не е изчерпан, коментират анализаторите.

Според от днешната търговията цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 0,43%, или с 8,1 долара, до 1860,4 долара за тройунция.

Декемврийските сребърни фючърси поевтиняват с 1,07% до $25,078 за тройунция.

Котировките на златото приключиха изминала седмица с ръст от почти 3%. По този начин инвеститорите реагираха на данните за максималния темп на инфлация в САЩ от 30 години.

Анализаторите на Oanda, цитирани от Wall Street Journal, отбелязват, че инвеститорите са се върнали към златото "като стар приятел" на фона на ускоряващата се инфлация. Експертите прогнозират, че търсенето на злато ще остане високо, освен ако глобалните централни банки скоро не обявят мерки за ограничаване растежа на цените.

Данните от САЩ, които ще бъдат публикувани във вторник, може да окажат известно влияние върху динамиката на цената на благородния метал. Анализаторите смятат, че продажбите на дребно в страната през октомври са се увеличили с 1,1% спрямо септември, а промишленото производство в страната се е увеличило с 0,7% на месечно изражение през последния месец.