Цената на златото спада в четвъртък сутринта преди публикуването на данните за ръста на Брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие, сочат данните от днешната търговия.

Към 9:38 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 11,1 долара, или с 0,57%, до 1911,20 долара за тройунция.

Жълтите кюлчета се продават на спот пазара по 1904,10 долара за една тройунция, информира Тrading Еeconomics.

В същото време цената на юлските фючърси за среброто се понижи с 0,48% до 22,69 долара за унция.

Индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта нараства с 0,29%, до 103,2 пункта. По този начин, укрепването на долара прави златото по-малко достъпно за закупуване от притежатели на други валути.

По-късно в четвъртък пазарите очакват статистика за БВП на САЩ, която може да повлияе на долара. Анализаторите смятат, че икономиката на страната през първото тримесечие, според третата, крайна оценка, е нараснала с 1,4% на годишна база. Втората оценка предполага увеличение на БВП на САЩ с 1,3%,а първата - с 1,1%.

Добрите данни за американската икономика могат "да отвържат ръцете на Фед" за по нататъшно вдигане на лихвите, което ще се отрази положително на долара и отрицателна върху цената на златото.