Цената на златото леко се понижава в четвъртък поради засилването на долара. Борсовите котировки за благородния метал е от няколко дни пробиха психологично важната кота 1,8 хиляди долара за унция и днес се задържат малко държат под нея.

Според данните от сутрешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,22%, или с 4 долара, до 1798,45 долара за тройунция.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се понижи с 0,47% до 23,942 долара за тройунция.

В четвъртък сутринта се наблюдава негативна динамика на пазара на злато, тъй като благородният метал реагира на курса на американската валута. Доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) е нараства с 0,1%, до 92,74 пункта. По-силният долар прави стоките по-малко привлекателни за покупка от инвеститори, разполагащи с друга валута.

Според анализатори на OANDA, цитирани от The Wall Street Journal, възходящият тренд на благородните метали изглежда е отслабнал значително и неотдавнашното рязко покачване на долара е предизвикало коригиращ спад.