Цените на златото растат в сряда сутринта в очакване да се публикува протоколът от юнското заседание на Федералната резервна система на САЩ .

Според данните за днешната търговията, цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 0,21%, или с 3,7 долара - до 1 797,95 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро също поскъпват - с 0,3% до 26, 253 долара за унция.

Протоколът от юнското заседание на американската централна банка ще бъдат публикувани по-късно в сряда. Участниците в търговията очакват допълнителни коментари от регулатора относно инфлацията и паричната политика.

След срещата през юни Фед прогнозира възможността за вдигане на основните лихвени ставки през 2023 г. и повиши прогнозата за инфлацията през 2021 и 2022 г. Поради опасенията от затягане на паричната политика на регулатора цените на металите, включително златото, спаднаха рязко.

Анализатори от ANZ, цитирани от Wall Street Journal, отбелязват, че търсенето на злато може да нарасне в близко бъдеще. Апетитът за риск на пазарите намалява, съответно интересът към надеждни активи нараства.