Цената на златото расте във вторник сутринта поради намаляване на доходността на алтернативния инструмент за защитни инвестиции - американски държавни облигации, показват данните от днешната търговия.

Стойността на юнските фючърсни контракти за злато на борсата Comex в Ню Йорк днес нарасна с 0,55% или с 9,55 долара до 1738,35 долара за тройунция.

Цената на майските сребърни фючърси се повиши с 1,3% до 25,102 долара за унция.

Ръстът в котировките на жълтите кюлчета е подтикнат от спада в доходността на облигациите на Министерството на финансите на САЩ. Лихвата за десетгодишните облигации спада до 1,693% от предходното затваряне при доходност от 1,72%.

Това от своя страна оказва натиск върху обменния курс на долара, което освен това има положителен ефект върху стойността на благородния метал. По-слабият долар прави златото по-достъпно за притежателите на други валути.Анализаторът от Axi Стивън Инес отбеляза, че цените на златото са успели да се отлепят от минимумите през март, но е твърде рано да се говори за трайна възходяща тенденция.

"Златото трябва да надмине границата от 1750 долара за унция, преди да може да кажем,че продължава да поскъпва", цитира експертът Bloomberg.