Цената на златото във вторник сутринта продължава да спада за втори пореден ден. Поскъпването на долара спрямо основните световни валути преди заседанието на Федералния резерв на САЩ потиска и намалява стойността на благородния метал.

Според данните от днешната търговия, към 9 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намаля с 5,35 долара, или 0,29%, до 1826,45 долара за тройунция. Ден по-рано златото поевтиня с 2,6%.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1827,34 долара за една унция.

Юлските фючърси на сребро в същото време паднаха с 0,43% до $21,163 за тройунция.

Индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) е над 105 пункта, като индикаторът беше над тази стойност за последно през декември 2002 гоидна. По-скъпият долар ограничава търсенето на злато, което става по-малко достъпно при покупка с друга валута.

В същото време инвеститорите очакват следващото заседание на Федералната резервна система на САЩ, което е насрочено за 14-15 юни. Според CME Group 92,5% от анализаторите очакват, че ос новината лихвена ставка в края на срещата ще бъде в диапазона 1,5-1,75% от сегашните 0,75-1%, тоест увеличение от 75 базисни точки. Увеличението може да бъде третото поред след покачване с 25 базисни пункта през март и 50 базисни пункта през май.

Златото е чувствително към решенията на Федералния резерв на САЩ относно паричната политика, които се отразяват на долара, към който този благороден метал е чувствителен. Затягането на паричната политика има тенденция да подкрепя националната валута.