Цената на златото спада в понеделник на фона на поскъпването на долара спрямо повечето основни валути в света, показват данните от днешната търговията.

Стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк сутринта в понеделник намалява с 0,49%, или с 8,38 долара, до 1 733,25 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за май поевтиняха с 2,5% до 25,663 долара за унция.

Цената на златото в началото на седмицата е под натиск от долара, който расте за трета поредна сесия. По този начин доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) се повишава днес с 0,1%, до 92 пункта. В същото време показателят е нараснал с 0,7% от сряда насам.

В края на предходната седмица доларът се засили заедно с доходността на държавните облигации на САЩ, след като Федералният резерв обяви, че няма да удължи облекчаването, въведено в контекста на пандемията за банките. То им позволи да не се вземат предвид държавни облигации и депозити в FRS при изчисляване на съотношението собствен капитал/ дълг. Антикризисната мярка ще изтече на 31 март.

"Няма привлекателност на златото като хеджиране, тъй като доларът изглежда по-добър вариант за инвеститорите", каза стратегът на Pepperstone Group Крис Уестън пред Bloomberg.