Цената на златото в понеделник сутринта намалява поради растежа на щатския долара, показват котировките от днешната търговия.

Сутринта стойността на юнските фючърсни контракти за злато на борсата в Comex Ню Йорк намаляла с 0,35% или с 6 долара до 1738,45 долара за тройунция.

Майските сребърните фючърси в същото време поевтиняват с 0,7% до 25,15 долара за унция.

Един от основните фактори, влияещи върху динамиката на златото, остава обменният курс на долара. Укрепването на американската валута влияе отрицателно върху стойността на метала, тъй като го прави по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Инвестиционният анализатор Мариос Хаджикирякос заяви пред Wall Street Journal, че следващите месеци ще бъдат решаващи за златото, тъй като инфлацията в САЩ се ускорява. "Ако пазарите повярват, че Федералният резерв на САЩ ще се придържа към обещанието си да остави икономиката да се "затопли", златото вероятно ще заблести, но ако инфлацията излезе извън границите и очакванията за повишаване на лихвите отново се повишат, това може да предизвика още повече проблеми ", каза Хаджикирякос.

"Жълтият метал се опитва да завърши нещо, което прилича на модел с двойно дъно, но тъй като цените остават под предишния минимум от 1760 долара за унция, е трудно да останем оптимисти," каза експертът.