Цената на златото в петък сутринта се покачва като част от корекция след спадане с 2% ден по-рано, което беше свързано с укрепването на долара.

Данните за днешната търговия показват, че стойността на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 4,3 долара, или 0,24%, до 1797,4 долара за тройунция.

В същото време цената на мартенските сребърни фючърси се повишава с 0,34% до $22,753 за тройунция.

В четвъртък индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) се повиши с 1,4%, показателят достигна 97,29 пункта, което е най-високата стойност от 3 юли 2020 г. По-силният долар прави златото по-малко достъпно, когато се купува в друга валута. В резултат на това златото загуби 2% от стойността си, която падна под 1800 долара за унция.

Укрепването на долара беше последвано от силна макроикономическа статистика за САЩ. БВП през четвъртото тримесечие на 2021 г., според първата оценка, е нараснал с 6,9% на годишна база, прогнозата предполагаше увеличение от 5,5% през последно тримесечие. В допълнение, броят на първоначалните молби за обезщетения за безработица в САЩ за седмицата, приключила на 22 януари, намаля с 30 хиляди и се очакваше да бъде 260 хиляди.

Анализаторите от Oanda отбелязват, че техническата разпродажба може да продължи и над нивото от 1800 долара, но ролята на златото като актив безопасно убежище би трябвало да му даде известна подкрепа, пише Wall Street Journal.