Цената на златото прекъсна двудневния ръст и леко се понижава в четвъртък сутринта, като е малко под1980 долара за тройунция, сочат данните от търговията. Пазарите оценяват новините около тавана на държавния дълг на САЩ.

Към 9:45 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $4,1, или 0,21%, до $1978,0 за тройунция.

Благородният жълт метал се продава на спот пазара по 1964,28 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси за среброто в същото време се покачи с 0,12% до 23,61 долара за унция.

Пазарната стойност на златото се повиши през две поредни търговски сесии, като спечели общо 1,1%, а в четвъртък като цяло е стабилна след гласуването в Камарата на представителите за повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ.

Приетият законопроектът ще отиде за разглеждане в Сената, а след това, ако бъде одобрен и от двете камари на Конгреса, за подпис от президента на САЩ Джо Байдън.

След положителни сигнали за повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ, пазарите увеличиха очакванията за запазване на лихвения процент на Федералната резервна система на САЩ през юни. Според CME Group 62,2% от експертите очакват основният лихвен процент да остане на сегашното ниво от 5-5,25% годишно, а 37,8% допускат увеличение с 25 базисни пункта. Ден преди това повече от 60% от анализаторите са предвиждаха увеличение на основните лихвени ставки.

Златото е чувствително към очакванията на паричната политика на централната банка на САЩ. Тя се отразява върху курса на долара, който от своя страна влияе върху цените на благородния метал.