Купуването на нов телефон винаги е не лесен и скъп процес. И не е задължително да става дума само за финанси. Намирането на правилния модел от хиляди други, проучването на списъка с функции и четенето на десетки отзиви отнема енергия.

Ето защо доста собственици на смартфони предпочитат да използват устройствата, докато те "умрат" напълно. Ще ви разкажем за признаците, които показват, че телефонът скоро ще остарее, за да можете да вземете навреме мерки за неговата подмяна.

Забавя работа

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е общото забавяне в работата на устройството. Това може да се прояви по различни начини. Но като правило приложенията не започват да се отварят веднага, а след няколко секунди. Понякога зареждането на страниците в браузъра отнема много време. Някои системни анимации не работят правилно или изобщо не работят.

Ако в началото се опитате да не обръщате внимание на това, след няколко седмици подобни проблеми започват да ви вбесяват. Защо се случва това? Новите версии на операционните системи изискват все повече ресурси, както и по-голямо натоварване на паметта и процесора. Ако първоначално в смартфона е инсталиран слаб хардуер, той ще започне да "поглупява" след година или две, а може би дори по-рано.

Съвет: преди да изтичате до магазина за ново устройство, изчистете кеша в различни приложения и затворете програмите, работещи във фонов режим. В повечето случаи смартфонът започва да работи по-бавно именно заради тях.

Новите игри и приложения спират да работят

Невъзможността за стартиране на нови приложения е случаят, когато няма друга възможност, освен да закупите друг смартфон. Например, популярният месинджър WhatsApp спря да работи на iPhone 5 и 5c, пуснати съответно през 2012 и 2013 г. А тези смартфони бяха популярни сред домашните потребители поради ниската си цена и стилен дизайн.

Купуването им сега обаче е нерационално. Колко дълго ще издържи не по-малко популярният iPhone 5s, който все още е собственост на хиляди хора по света, е открит въпрос. Но наистина ли това е единственият начин да разберете, че животът на устройството е към своя край? Не точно.

Не е необходимо да се достига критичната точка. Можете да разберете, че смартфонът ви остарява по съвременните игри. Гледайте как се държи устройството. Ако забележите редовни фризове и забавяния, които не се елиминират с пачтове, това е първият сигнал, че е време да преминете към по-мощно устройство.

Батерията не задържи заряд

Друг симптом е бързото разреждане на батерията. В този случай обаче не всичко е толкова ясно. Като правило, дори и на топ устройства (съответно скъпи), животът на батерията приключва след 3-4 години активна употреба.

Ако сте закупили устройството си за няколко хиляди лева, в този случай е много по-изгодно да се свържете със сервиза и да смените батерията. Но ако имате евтин смартфон с Android, тогава няма много смисъл да сменяте батерията.

Закупуването на резервната част и инсталирането й от майстор ще струва почти половината от цената на устройството. Ако искате да знаете за повече за проблеми на бюджетните смартфони, прочетете нещо допълнително по въпроса.

Слаба камера

Ако сте фен на мобилната фотография, тогава страхотната камера във вашето устройство е добра причина да преминете към ново устройство. Разбира се, това правило работи с едно важно предупреждение. Ако едни и същи модули често се инсталират в устройства от бюджетния сегмент смартфони, без да се въвеждат големи подобрения от година на година, то устройствата от най-високия сегмент постоянно получават значителни актуализации - както хардуерни, така и софтуерни.

Липса на актуален софтуер

По правило производителите спират да пускат актуализирани версии на софтуера за своите устройства 3-4 години след пускането им. Apple остава рекордьорът, който не се отказва да поддържа устройства дори след 9-10 години след пускането им. Например текущата iOS 15.4 работи без никакви проблеми на iPhone 6s, издаден през 2014 година.

Първоначално проблемът може да бъде решен с помощта на персонализиран софтуер, разработен от занаятчии и публикуван в интернет, често безплатно. За съжаление тази опция не е панацея. Това само ще помогне на смартфона да получи най-новия фърмуер за още една и половина до две години най-много. И не бихме препоръчали изтегляне на софтуер от неидентифицирани източници.

Кой знае какви троянски коне са вградени в кода. Някой може да каже, че можете да използвате смартфон и без най-новата системна актуализация. Така е, може би. Но има подводни камъни.

Изтъркан външен вид

Последният признак, но също толкова важен, колкото и предишните, е външният вид на устройството. Да, можете с право да ни упрекнете, че естетиката не влияе на неговата производителност и ще бъдете напълно прави. Но нека погледнем този въпрос от друг ъгъл. Веднага щом забележите, че телефонът ви не е толкова бърз, колкото беше в деня, в който сте го купили, ще искате да го продадете на печалба, за да доплатите до нов модел срещу минимална допълнителна такса. Колкото по-добро е състоянието на смартфона, толкова по-висока цена можете да поставите за него.

Един или два белега, особено на задните ръбове, лесно се маскират от калъф и няма да станат сериозен аргумент за купувач в полза на намаление на цената. Но ако всички странични повърхности са покрити с дълбоки драскотини, тъй като сте сменили екрана няколко пъти и износването на задния капак е забележимо, тогава изгодна продажба на такова устройство няма да се получи. Освен това, ако са причинени незначителни външни повреди от изпускане на смартфона, вътрешните компоненти също могат да се повредят.

В заключение, ако вашият смартфон отговаря на поне един или два от изброените признаци, това е обоснована причина да помислите за замяната му.