След като вече 4K телевизорите станаха достатъчно популярни, най-големите производители на електроника в света вече са готови със следващото 8K поколение.

В рамките на изложението IFA за потребителска елетроника, което се провежда в Берлин, южнокорейските конкуренти Samsung и LG показаха своите последни модели с огромни екрани и контрастиращи цветове, пише CNBC.

И двете компании разкриха 8K телевизори, посочвайки, че това е бъдещето при тях.

За тези, които не могат да си представят какво точно представлява новата технология - 8K се отнася до резолюцията на екраните. Това означава, че новото поколение телевизори имат два пъти повече пиксели от 4K предшествениците си.

Идеята е, че техният образ е по-чист и изострен особено, ако става въпрос за големи дисплеи от 65-инча и нагоре.

Конкретно Samsung представиха на изложението 8K QLED телевизор, носещ наименованието Q900. LG от своя страна излезе с 88-инчов 8K OLED телевизор.

"След като 4K устройствата станаха често срещани за доставчиците и производителите, следващото голямо нещо е 8K", коментира Нийл Ша от Counterpoint Research. По неговите думи технологията ще се появи в Северна Америка и Западна Европа скоро.

Според изчисленията първите 250 000 такива телевизори ще бъдат продадени тази година. До 2022 година пък прогнозите са за продажби до 7 милиона броя.

Анализатори обаче очакват, че поне в началото може да има по-слаб интерес, тъй като технологията може да се окаже доста скъпа. Към момента японската Sharp продава 8K телевизор със 70-инчов екран за над 11 100 евро в Европа. Вероятно цената и на новите модели ще се запази в диапазона над 10 000 евро поне в началото.